19 Türk Şirketi Yurt Dışında 31 Milyar Dolar Varlığa Ulaştı

Emerging Markets Global Players 2010 raporuna göre, 100 milyon Dolar cironun üzerinde gelir elde eden 19 Türk şirketinin, 2009 yılı itibariyle toplam varlıkları 31 milyar dolara, yurtdışı satış hacimleri 15 milyar dolara ulaştı.

Sabancı Holding, yurt dışında toplam 8 milyar dolara ulaşan yabancı varlıkları ile ilk sırada yer aldı. İstanbul Çok uluslu Türk şirketleri, küresel ekonomik krize rağmen beş kıtadaki varlıkların sürdürdükleri belirlendi. Emerging Markets Global Players (EMGP) 2010 raporuna göre, 100 milyon Dolar cironun üzerinde gelir elde eden 19 Türk şirketinin, 2009 yılı itibariyle toplam varlıkları 31 milyar dolara, yurtdışı satış hacimleri 15 milyar dolara ulaşırken, Sabancı Holding, yurt dışında toplam 8 milyar dolara ulaşan yabancı varlıkları ile ilk sırada yer aldı.

Rapora göre, 100 milyon Dolar cironun üzerinde gelir elde eden 19 Türk şirketinin, 2009 yılı itibariyle toplam varlıkları 31 milyar dolara ulaştı. 19 şirket, küresel krizin etkin olduğu 20009 yılında yıllık 15 milyar Dolar yurdışı satış hacmini yakalarken, toplam çalışan sayısı yurt dışında 90 bine yükseldi. Bu şirketlerin, Türkiye dışında 6 kıtada 396 iştirake sahip olduğu belirlendi. Rapora göre, 396 iştirakin 277’si Avrupa’da, 69’u Afrika ve Ortadoğu, 25’i Kuzey ve Güney Amerika, 25’i Asya Avustralya’da bulunuyor.

Araştırmaya göre küresel varlıkları en fazla olan 19 Türk şirketi, Sabancı Holding, Doğuş Grubu, Enka İnşaat, Turkcell, Çalık Holding, Turkish Petroleum Corporation, Koç Holding, Şişecam, Tekfen Holding, Doğan Holding, Alarko Grubu, TAV Holding, Zorlu Enerji, Orhan Holding, Eczacıbaşı Holding, Borusan Holding, Yıldız Holding, Eroğlu Holding, Çelebi Holding şeklinde sıralanıyor. Bu şirketler arasında Sabancı Holding’in, toplam yabancı varlıkları 8 milyar doları buluyor. Bu rakam, listede yer alan 19 şirketin toplam yurtdışı varlıklarının dörtte birine denk geliyor. Yurtdışı varlıklarının büyüklüğüne göre yapılan sıralamada ikinci sırada 6 milyar dolarla Doğuş Grubu ardından sırasıyla Enka ve Turkcell yer alıyor. Çoğunlukla özel ve halka açık olan listedeki Türk şirketlerinden yalnızca biri kamu iştiraki durumunda iken 3 şirket (Çalık, Orhan ve Eroğlu) ise herhangi bir borsada işlem görmüyorlar.

Holdinglerin yurtdışına yaptıkları yatırımın coğrafi dağılımı Avrupa yüzde 77, Ortadoğu – Afrika yüzde 11, Amerika yüzde 6, Asya yüzde 6 şeklinde gerçekleşti. Altyapı alanında yatırım yapmış olan şirketlerin yüzde 83’ü Ortadoğu ve Afrika’ya, yüzde 17’si Asya’ya yatırım gerçekleştirdi. İletişim sektörüne yatırım yapanların hepsi Avrupa’ya yatırım yaparken, petrol ve doğalgaz alanında yatırım yapanları yüzde 50’si Avrupa, yüzde 50’si Amerika’ya yatırım yaptı. Cam sanayide yatırım yapanların yüzde 90’ı Avrupa, yüzde 10’u Ortadoğu ve Afrika’ya yatırım yaparken, enerji alanında yatırım yapanların hepsi Amerika’ya, yiyecek – içecek ve tekstile sektörüne yatırım yapanların hepsi Avrupa’ya yatırım gerçekleştirdi.

Share

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.